Ahlanders affär
Av Maj-Britt Salomonsson
Den lanthandel som fanns i Albacken grundades på 1880-talet av Jonas Eriksson (han var min farmors far). Han kallades av folk i byn för Gammal-Handlaren, och han hade även filial i Sörbygden. Då såldes det bl.a. hattar, skor och faktiskt också kostymer, det har vi sett i gamla inventeringslistor som finns kvar. Det beställdes också vin och sprit i dunkar som levererades till kunderna. Den beställdes direkt från fabrikerna.
Varor sändes t.ex. från Trondheim i Norge och en del hämtades med häst i Anundgård och Kälarne.
1906 övertogs affären av Erikssons måg Magnus Ahlander, och började då kallas Ahlanders affär. Magnus Ahlander bodde första sommaren på andra sidan sjön, så när någon kund kom och ville handla fick han sätta upp en flagga på husknuten, och då rodde Magnus över sjön och expedierade vad kunden ville ha. Det var väl fin service! (fast kunderna kanske inte var så många).
Magnus Ahlander inköpte också en buss på 1930-talet och började köra dagliga turer till Bräcke. I fastigheten fanns också postanstalten under alla år som den fanns i byn, tills den stängdes 1968.
Affären har sedan fortsatt varit i samma släkt genom Edling Ahlander och Gretel Rodling, och senast av Gudrun Olsson och Maj-Britt Salomonsson tills den såldes till Samhall JHP 1992, men som sedan lade ner den.
Det finns en livsmedelsaffär i dag också i Albacken. I många byar är alla affärer nedlagda .
Själv jobbade jag på affären och posten från 1950 till 1992 varav jag var ägare av affären från 1978 tillsammans med Gudrun Olsson. När jag ser tillbaka på mina år som lanthandlare ser jag tillbaka med glädje, dels var det intressant att driva lanthandel, allt fanns ju att köpa: byggnadsmaterial, bensin, fodervaror, textilier, glas och porslin och naturligtvis matvaror av alla slag, men framför allt minns jag alla intressanta människor jag träffade under mina år som lanthandlare.