Albackens IF

Albackens IF

Albackens IF grundades 1932. Man anlade då en fotbollsplan vid den sandrika del av Gimån som kallas Notån och fotbollsplanen fick då namnet Notåvallen. Ordförande för Albackens IF under den här tiden var Enar Salomonsson. Ett av Albackens första fotbollslag finns att beskåda under fotbollsbilder. Under slutet av trettiotalet och början av fyrtiotalet sysslade man även med friidrott, tex spjut, kula, höjd- och längdhopp och man hade även en löparbana runt fotbollsplanen där man till och med sprang långdistans. Som exempel kan nämnas att Seth Byström var långdistanslöpare. Man var då med i en friidrottsserie där man tävlade mot Sörbygden, Ljungå och Kälarne.

 

På trettiotalet tävlade man också på skidor, tävlingar hölls på den här tiden i alla byar. Den som nådde bäst resultat av åkarna från Albacken var Erland Magnusson. Åkare från Hucksjöåsen, Ösjön och Vallsjön tävlade också för Albacken. Ledare för skidåkningen var Edling Ahlander.

 

I mitten av fyrtiotalet tog Karl Karlsson över som ordförande för föreningen. Han var även lagledare för fotbollslaget där han själv stod i mål. Det var också Karl som byggde omklädningsrummet på Notåvallen där han använde bräder från en gammal dansbana som låg där tidigare. Under den här tiden fram till sjuttiotalet var det mest fotboll idrottsföreningen ägnade sig åt och man var kanske mest framgångsrik under femtiotalet med spelare som fem bröder Larsson, bröderna Gunnar och Sven Magnusson samt Bert-Ove Olsson.

 

Under sjuttiotalet började flera av de yngre familjerna i byn, bla, Örjan Forslund och Stig-Göran Thorin, att engagera sig idrottsföreningen och man blev aktiv inom många områden. Man byggde en ishockeyplan vid skolan, man anlade en tennisplan vid Notåvallen och man anordnade bordtennisturneringar på skolan. Man satte också upp elbelysning på skidspåret vid skolan. I början av sjuttiotalet tog man även upp fotbollsspelandet igen efter att det legat nere några år. Efter några år kom flera (ett tiotal) spelare från Kälarne och ville spela för Albacken. Man startade då också ett B-lag och under några år hade man även flera pojklag (som mest tre). Under den här tiden nådde man också framgångar på fotbollsplanen med spelare som Lars Nääs, Roger Matsson, Benny Edlund och Ulf Olofsson. Lagledare under sjuttiotalet var Helge Lindqvist och även under några år Manfred Nylander.

 

1979 var det äntligen invigning av den gräsplan man några år tidigare börjat att anlägga. Nu behövde man inte längre dra i sig allt damm från den i hela Jämtland ökända sandplanen. Till invigningen hade man bjudit in IFK Sundsvall som då spelade i allsvenskan och där på den tiden en av landslagets mittbackar Bo Börjesson spelade. Tyvärr fick man redan 1982 lägga ner fotbollen pga. spelarbrist. Under nittiotalet  började man dock att spela igen under några år även nu med hjälp av spelare från Kälarne.

 

Under sjuttiotalet satsade man också på ungdomsskidåkning där många av byns ungdomar var med. Några som satsade hårt och tillhörde de bästa i länet var syskonparen Cina och Peter Lydén samt Lasse och Kjell Thorin.

 

Idrottsföreningen, där Li Forslund nu är ordförande, är även i dag aktiv med flera aktiviteter.